“Wat houdt de luchtvochtigheid in huis precies in” 

De luchtvochtigheid in huis speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat. Maar wat is luchtvochtigheid precies? Hoe meet je de luchtvochtigheid en wat is de beste luchtvochtigheid? En wat merk je als de luchtvochtigheid in huis te laag of juist te hoog is?

Praat je over de luchtvochtigheid in huis, dan heb je het eigenlijk over de relatieve luchtvochtigheid. Hoeveel waterdamp zit er in de lucht ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. De temperatuur en luchtdruk hebben hier invloed op. De relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent. Natuurlijk heb je het liefste de ideale luchtvochtigheid in huis. Maar waar merk je aan of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is?

De ideale luchtvochtigheid
Te lage luchtvochtigheid in huis
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt. Dat geldt voor houten meubels, maar ook voor bijvoorbeeld je vloer en kozijnen.

Te hoge luchtvochtigheid in huis
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Mensen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid vaak erg warm, omdat ze via de lucht hun warmte niet goed kwijt kunnen. Een ideale luchtvochtigheid in huis is dus niet alleen ideaal, maar ook echt nodig om fijn te wonen. Nog een nadeel is dat je meer moet stoken bij een te hoge luchtvochtigheid. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te maken.
Makkelijke tips voor de optimale luchtvochtigheid in huis
• Lucht je huis iedere dag door de ramen open te zetten
• Zet de mechanische ventilatie niet uit
• Gebruik tijdens het koken bij voorkeur deksels op de pannen
• Zet de afzuigkap aan tijdens het koken
• Zorg dat de stoom bij het douchen weg kan
• Maak na het douchen de natte muren en glazen wanden droog met een raamtrekker
• Droog je was buiten als het kan

Meer grip krijgen op luchtvochtigheid?
Net zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, is een hygrometer een instrument dat de luchtvochtigheid meet. Heb je een weerstation? Dan is het daarop vaak al eenvoudig af te lezen. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie. Maar hoe doe je dat nou?

Lucht te droog?
Een makkelijke, veelgebruikte manieren is het ophangen van open bakjes met water aan je verwarming. De warmte zorgt dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is.

Lucht te vochtig?
Is de lucht in je huis te vochtig? Dan wordt vaak een airconditioner, ontvochtiger of vochtvreter gebruikt om een goede luchtvochtigheid te bereiken. Een airconditioner zorgt ervoor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald door de lucht te verkoelen. Een vochtvreter zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd, door de lucht om te zetten in water. Dit water wordt opgevangen in het kunststof bakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *